Een MBO-praktijkverklaring is het bewijs dat een kandidaat een bepaalde beroepsvaardigheid onder de knie heeft. Niet zomaar één, maar een vaardigheid die valt onder de geaccrediteerde MBO-normering. Eén verklaring voor één segment. Dat is uniek. MBO-opleidingen worden namelijk vaak in de breedte aangeboden, terwijl werkgevers nogal eens op zoek zijn naar specialistische medewerkers. Met een MBO-praktijkverklaring kunnen we dat bieden. 

 

Om deze kandidaten gaat het
We zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bijzonder geschikt zijn om werk uit te voeren waar vaardigheden nodig zijn voor één specialisme. Het zijn de mensen die vaak uitvallen en het lastig vinden om een diploma te halen omdat het ze niet lukt om zo lang in de schoolbanken te zitten en toetsen te maken. Dit kunnen medewerkers zijn die al bij je werken, maar ook stagiaires of werkplekken die je graag in wilt vullen door deze kandidaten.

Zo ziet dat er in de praktijk uit
De kandidaat is al bij jou in dienst of gaat dat binnenkort. Hij wordt betaald zoals alle andere medewerkers. Tegelijkertijd bieden we de kandidaten een opleidingstraject aan – vaak van een jaar –  dat uitgevoerd wordt in jouw bedrijf. De kandidaat gaat niet naar school, maar wordt opgeleid door één van jouw medewerkers die we opleiden tot praktijkbegeleider. Deze begeleider vormt de spil tussen alle betrokken partijen en zorgt voor de fysieke en mentale begeleiding van de kandidaat. Heel belangrijk, want het gevoel van ‘in het diepe gegooid worden’ is vaak de reden van ziekte en uitval.

Dit kost het
Het traject van eerste gesprek tot het behalen van de MBO-praktijkverklaringen wordt door ons betaald. Ook wij hebben er baat bij als er meer mensen naar duurzame banen begeleid worden. Het kost je financieel dus weinig. De inspanning is absoluut hoog. Als organisatie moet je echt intrinsiek gemotiveerd zijn om die stap naar inclusief ondernemen te willen zetten.

Dit levert het op
“De inspanning is groot, maar de beloning nog veel groter”, aldus Marlène Ruigrok die als directeur van onderwijsinstelling Marlijn Academie intensief betrokken is bij het traject. “Zie het als een opstap naar werk, een volledige baan of een MBO-diploma, maar ook een referentie voor een volgende werkgever. Zij krijgen hierdoor trouwe, loyale medewerkers die vaak nog beter functioneren dan iemand die het hele beroep heeft geleerd. Maar het allerbelangrijkste – en daar gaat het voor mij persoonlijk om – is dat de kandidaat iets heeft bereikt wat hijzelf of de mensen om hem heen nooit voor mogelijk hadden gehouden. Dat is onbetaalbaar, dat is goud waard.”